Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Veli Bilgilendirme Semineri Yapıldı

10.06.2022 163

Okulumuz konferans salonumuzda rehberlik servisimiz tarafından 8.sınıf velilerimize "Mesleki Eğitim Merkezi (Mesem) Veli Bilgilendirme Semineri" çalışması yapıldı.

—  MESEM, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ortaöğretim kademesinde mesleki eğitim okuludur.

—  Mesleki Eğitim Merkezlerinde öğrenciler ilgi ve yetenekleri olduğu meslek alanında hem çalışarak hem okuyarak eğitim alır. Eğitim süresi 4 yıldır. İşletmelerde mesleki eğitim ilk seneden son seneye kadar devam eder.

Öğrenciler haftada; 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar.

–   İşletmelerde mesleki eğitim ilk seneden son seneye kadar devam eder. Üçüncü yılın sonunda öğrenciler Kalfalık sınavına, dördüncü yılın sonunda ise Ustalık sınavına alınır. Başarılı olanlara belge verilir. Öğrenciler hem kalfalık ve ustalık belgesi hem de meslek lisesi diplomasını almaya hak kazanırlar. Eğer 40 saatlik usta öğreticilik eğitimine katılır ve başarıyla tamamlarsa "usta öğreticilik belgesi" almaya hak kazanarak alanıyla ilgili çeşitli kurumlarda (halk eğitim merkezleri, meslek liseleri) eğitim verebilirler.

–   Öğrenciler 9-10-11. sınıfta asgari ücretin en az %30'u kadar maaş alırlar. Güncel tutar ile bu 1.276 TL'dir. 12. Sınıfta ise en az %50'si kadar maaş alırlar. Bu güncel tutar ise 2.127 TL'dir. Bu maaşlar devlet tarafından ödenir.

–   Kayıt olmak için en yakın meslek liselerine başvuru yapılabilir. MESEM, tüm meslek liselerinde uygulanan bir programın adıdır. Başvuru şartları;

–   En az ortaokul mezunu olmalıdır.

–   Sağlık durumu mesleğin durumuna uygun olmalıdır.

–   Kayıt olacağı alanla ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamalıdır. Bu sözleşme örneği meslek liselerindeki MESEM'den alınabilir. İş yerinin usta öğretici veya ustalık belgesi olmalıdır. Eğer iş yeri bulamadıysa mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme alabilirler.

–   Sözleşmenin imzalanmasıyla iş kazası sigortası ve meslek hastalıkları sigortası başlamış olur.

BAŞVURU YAPILABİLECEK İLÇEMİZDEKİ LİSE BÖLÜMLERİNDEN BAZILARI

(Daha detaylı ve güncel bölüm bilgileri için meslek liselerine başvurulmalıdır.)

LİSE

·         Ahşap Yapı Sistemleri

·         Betonarme Kalıp ve Donatı Sistemleri

ÖRNEK OLAYLAR:

Hatice Hafsa Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MESEM'e Fotoğrafçılık bölümü için kaydını yaptırmış ve okuldan aldığı iş sözleşme formuyla birlikte GÖZDE FOTOĞRAFÇILIK isimli iş yeriyle sözleşme imzalamıştır. Ahmet haftanın 1 günü (Pazartesi) okulunda eğitim görürken kalan 4 gün ise GÖZDE FOTOĞRAFÇILIK'ta fotoğrafçılığı ustasından öğrenmektedir. Ahmet her ay en az 1.276 TL devlet tarafından ödenen maaşı almaktadır. Ahmet 12. Sınıfa geldiğinde ise maaşı asgari ücretin en az %50'si 2.127 TL olmuştur. Ahmet 4 sene sonunda hem ustalık belgesi almaya hak kazanmış hem de lise diplomasını almıştır. Ahmet isterse eğer kendi FOTOĞRAFÇILIK iş yerini açabilir.

Mehmet Toroslar Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MESEM'e ELEKTRİK- ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI'nda kaydını yaptırmıştır. Mehmet, ÇÖZÜM ELEKRTRİK iş yeriyle sözleşme imzalamıştır. Mehmet haftanın 1 günü (Pazartesi) okulunda eğitim görürken kalan 4 gün ise ÇÖZÜM ELEKTRİK'te elektrik-elektroniği ustasından öğrenmektedir. Mehmet her ay en az 1.276 TL devlet tarafından ödenen maaşı almaktadır. Mehmet 12. Sınıfa geldiğinde ise maaşı asgari ücretin en az %50'si 2.127 TL olmuştur. Mehmet 4 sene sonunda hem ustalık belgesi almaya hak kazanmış hem de lise diplomasını almıştır. Mehmet isterse eğer kendi Elektrik-Elektronik iş yerini açabilir.

Ceren Hafsa Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde MESEM'e Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri bölümüne kaydını yaptırmış ve okuldan aldığı iş sözleşme formuyla birlikte YASEMİN KADIN KUAFÖRÜ isimli iş yeriyle sözleşme imzalamıştır. Ceren haftanın 1 günü (Pazartesi) okulunda eğitim görürken kalan 4 gün ise YASEMİN KADIN KUAFÖRÜ'nde güzellik ve saç bakım hizmetlerini ustasından öğrenmektedir. Ceren her ay en az 1.276 TL devlet tarafından ödenen maaşı almaktadır. Ceren 12. Sınıfa geldiğinde ise maaşı asgari ücretin en az %50'si yani 2.127 TL olmuştur. Ceren 4 sene sonunda hem ustalık belgesi almaya hak kazanmış hem de lise diplomasını almıştır. Ceren isterse eğer kendi Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri iş yerini açabilir.

NOT: Ortaokul mezunu olan herkes yaşı 30-40-50 fark etmeksizin hangi yaşta olursa olsun MESEM'e kayıt olabilir, ustalık belgesi alabilir ve lise diplomasına sahip olabilir. Eğer lise, üniversite mezunuysa da okuldaki haftada 1 günlük eğitime katılmadan sözleşme imzaladığı iş yerinde 6 ayı tamamlamak şartıyla ustalık belgesi alabilir. Açık öğretim lisesine kaydı olan veya herhangi bir lisede herhangi bir sınıfta okuyan kişiler de MESEM'e istediği zaman kayıt yaptırabilir.

10-06-2022